Wednesday, April 27, 2011

Memalsukan gambar pelbagai cara.



Aku suka edit gambar! Korang mesti suka jugak kan? Yelah mcm aku ni muka tak cantek, body tak hot, kulit tak mulus. Sebab tu ler aku suka edit edit ni. Hiks. Tapi korang guna software ape yek untuk kerja kerja edit meng-edit ni? Ape yang senang and cepat bagi korang?

Bagi aku, aku lebih prefer edit gambar guna Photoscape. Ringkas, mudah dan cepat. Click situ, click sini pap siap! Pastu upload ler dalam Facebook and blog. Dah tu penat penat edit takkan nak simpan buat pekasam je ye dok? Nak jugak la menunjuk yang kita ni pun teror memalsukan gambar. Hiks.


abaikan posing ntah ape2 aku tu. salah satu sebab kenapa aku suka Photoscape - senang nak combine few pics jadi satu. Hiks.



second sebab aku suka Photoscape - boleh tukar tone color dgn mudah :)



Satu lagi aku guna Adobe Photoshop CS5. Dulu masa mula mula merangkak belajar nak edit gambar memang aku start dengan Adobe tp yang version CS3 punye. Merangkak punye merangkak boleh la aku edit and tukar sikit sikit. Kalau compare Adobe dgn Photoscape of course lah aku pilih Photoscape. Tapi dalam keadaan keadaan tertentu aku akan guna Adobe. Contohnya kalau nak tukar satu gambar kpd tone2 yang berlainan ke aku akan guna khidmat Adobe ni. Hehe



Ni maksud aku guna Adobe untuk tukar tone kat certain2 area je :)



Last one, aku akan guna software Picasa 3 untuk buat muka aku tampak lebih licin, halus dan mulus. Haha. Maklumlah aku impikan nak kulit macam Fazura tapi tak dapat, so kena lah edit buang ape ape yang tak perlu kat muka tu. Hiks. Adobe pun boleh buat retouch and buang jerawat ke hape yang ada dalam gambar tp Picasa ni lagi hebat kemampuannye. Tak caya try ah. Hehe.

And apa yang aku suka bout Picasa, dia boleh adjust tuning sampai gambar tu nampak mcm korang snap guna DSLR. Hebat kan? Padahal snap guna henfon cikai je tapi lepas edit hasilnya pergh meletop letop pop pop. Dah jimat tak payah beli la DSLR kalau cmtu. Hiks.



hasil guna Picasa adjust tuning then just combine the pic using Photoscape. tehee



see? buang calar balar scar scar yang tak berkenaan kulit jd tulus mulus. and yeah pic ni guna camera digital Sony je tapi aku edit guna Picasa adjust tuning kasi hebat seolah olah DSLR. LOL! :P

Thats all tentang software software untuk meng-edit gambar yang aku nak share dgn korang. Ape lagi yek software edit gambar yang best? Hurm aku tak hebat pun dalam kerja edit edit gambar ni tp sekadar nk share takpe kan? Korang pandai edit gambar sila la editkan gambar aku kasi jadi muka mcm model top sikit! Hiks. :P



20 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

u almost santek da dearrr, takyah edit pon okeh ;) hug kamo!!!

Jangan terkejut Bumblebee bertukar jadi Vivabee cik bunga, hahah

Amiera Hilton said...

@Cintabunga : heheeh *hug u back* :)

darlachinta said...

amiera mmg cntk la..tp terror la awk pandai guna tue suma..klu saya hrmm xtau apa2..;(

Amiera Hilton said...

@darla : miera pn tahu sikit sikit je dear. xkhatam and xexpert pun. hehe

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adik kamu dh gorjes!
x yah edit dah..stylo abis ;)

Amiera Hilton said...

@pinkymomma : tengs sis. xde la gojes mane pun. edit lebih boleh ler..hikhs :P

no_answer said...

hasilnyer cantek !

mcm mane nak buad pic pertame ?

ajarrr :(

Amiera Hilton said...

@no_answer : pic pertama? guna photoscape je. combine dua gmbar jadi satu and edit contrast. thats all :)

Azueriena Norash said...

singgah sini...kak azue edit pakai photoscape senang...malas pikir2 dahhh

Amiera Hilton said...

@azurina : oh samalah kita kak. hehe :)

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

lalink... here that is :)

<a href="http://ikmalira87.blogspot.com/2011/04/c-i-n-t-u-n-g-promote-inai-terbaik.html><b>INAI TERBAEKKK utk korang @ sedara mare @ saje gatal² nak pakai.. Takkan dpt kat kedai INDIA okeh!</b></a>

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

here that's is :)

INAI TERBAEKKK utk korang... sedara mare.. saje gatal² nak pakai.. Takkan dpt kat kedai INDIA okeh!

Amiera Hilton said...

@cintabunga : yeay! thanks! :)

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

hehehe...suspen je tu :P

cik bunga nak bg chance nie.. jom tengok ni Sungguh tak tipu, FREE je sampai bile²

Amiera Hilton said...

@cintabunga : *merajuk* hehe :P

farah farhana said...

fara pon pakai photoscape..love it ;)

ieyla said...

gambar last tu kat TC kan...
baru je lepas pegi :))

Amiera Hilton said...

@farah : miera pun suke :)

@iela : a'ah.hehe. kantoii :P

Redbloodsnow said...

cantik giler! tp akak tak reti nk edit begini²...hehe

Amiera Hilton said...

@redbloodsnow : kak, miera pun bukan reti sgt edit2 ni. huhu :P