Wednesday, March 30, 2011

Shopping dengan Maybank2u lebih mudah dan selamat


Baca je tajuk entry mesti korang semua berminat nak tahu kan? Especially utk korang yang kaki shopping online ni. And lebih lebih especially utk warga-warga Maybank users yg guna Maybank2u. Seperti yang korang sedia maklum, kalau nak online shopping je mesti nak kena ada account yg mudah nak transfer and ramai orang guna kan. Lagi-lagi sekarang ni makin maju, shopping online bayar pun online. Senang tak perlu pegi ATM pun takpe. Hehe

Pengalaman aku sendiri sebagai seorang kaki online shopping and online seller, Maybank2u ni memang memudahkan kerja menjual dan membeli. Yelah, mcm aku ckp tadi la. Beli and bayar online. As a buyer, aku memang prefer mintak Maybank acc from seller utk transfer payment. Bukan ape, sebab senang nak berurusan. Payment pun boleh buat on the spot terus. And as a seller pulak, Maybank2u ni memang bagus. Senang nak trace duit masuk yang customer paid. So takdelah issue orang lain bayar, orang lain dapat barang. Kalau ada customer aku nak beli barang pun diaorang mostly akan mintak acc Maybank sebab diaorang ckp senang. Kalau takde Maybank2u pun, ATM machines merata-rata ada. Petronas, Shell pon ada.

Latest news aku nak share dgn korang adalah sistem Maybank2u ni dah semakin diperketatkan. Dah semakin secure so lagi selamatlah utk kita buat segala urusan duit keluar masuk kan. Kalau dulu senang je step nak login dalam Maybank2u ni. Sekarang pun senang jugak tp more secure lah. Tadi ada received sms from Maybank, inform pasal ni lah. Maybank2u dah upgrade and remind users supaya jgn mudah terpedaya dgn email-email yg tak berkaitan. They all hackers! Maklumlah sekarang banyak gile kes-kes cmni kan.



login window yang baru.



after masuk username baru boleh masuk password.



register window.


Haa window kat atas ni akan keluar sebab sistem dah upgrade. Dulu takde mcm ni. Dia akan mintak korang register untuk guna sistem tu dgn lebih selamat. Kat situ siap ada tulis jugak "we will never request for personal banking information of confirmation or credit card transaction through telephone calls, emails or sms". So pepandai la beringat ye jangan cakap Maybank tak pesan pulak kalau jadi ape-ape. Hehe. Just click Register and korang kena pilih gambar untuk verify betul ke x itu acc korang and jawab tiga soalan. Senang je.




After dah register submit semua, if korang logout and nak login semula then dia akan keluar gambar yang korang pilih tadi tu masa nak masukkan password. Ini atas dasar keselamatan acc supaya tak boleh diceroboh. So kalau korang tengok gambar yg keluar kt window tu bukan gambar yang korang pilih masa register tu, jangan masukkan password. Bahaya. Okey faham? Hehe. Okay selamat ber-Maybank2u semua! :)



8 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Yess dear, cik bunga dah upgrade registration gak ptg tadi :)

Amiera Hilton said...

@Cikbunga : me too! hehe

Redbloodsnow said...

bgs maybank upgrade security dorg cam gnie. so leh duit saving more secure n leh gak tak lg takut2 nk shopping on9 :P

Amiera Hilton said...

@Redbloodsnow : tu lah psl. bagus kan. nak shoping pon lg best. hehe :)

GeminiGurlz said...

duit pun cepat larikkk...hehe

Amiera Hilton said...

@Gemini : hahahaha tahu takpee!

AdaNaz87 said...

still rasa was-was nak menggunakan maybank2u. takut kalau-kalau ada orang hack ke, apa ke? sekarang semuanya canggih kan? =.=

Amiera Hilton said...

@adanaz87 : stakat ni miera guna Maybank2u alhamdulillah :)