Thursday, April 14, 2011

Fish spa berbahaya.




sumber : Google




Before aku pergi kepada point yang aku nak cakap, nk wish ah kejap. Happy belated befday to my housemate Kak Ayu! God bless you and cepat cepat kawen yea. Lambat lambat kawen nanti kena tepung + telur lagi Miera tak tahu. Hiks. Kesian akak umah aku ni tgh2 malam buta mandi telur ngn tepung for her belated befday. Aku pun terkena sekali tempiasnye. Ingatkan dah selamatlah rupenye ada gk yg tak puas hati dgn aku. Haha. Thanks Ann! :P


Ok back to the main point. Fish spa berbahayakah? Fish spa boleh menyebabkan penyakit kah? OMG. Korang semua dah tahu ke? Asal berita sampai lambat ni kat aku. Tak boleh jadi Melodi langsung. Haih. Perkara ni semalam je baru aku dapat tahu. Kesnya semalam melepak dgn housemate kat TC. Kat sana ada org bg service foot massage and fish spa. Baru ingat nak mengajak akak umah aku try fish spa ni maklumlah sepanjang hidup tak pernah pulak merasa lagi. Tup tup akak umah aku cakap fish spa ni xelok and boleh menyebabkan penyakit.


Outdated betul aku pasal tu baru tahu. Isk -_-' So pagi ni aku terus cari Pakcik Google nak say morning kat dia. Hiks. Then tanya dia pasal kesahihan perkara ni. Eh betul lah. Ingatkan akak umah aku tipu. Huhu. Rupanya fish spa ni boleh menyebabkan penyakit berbahaya seperti Hepatetis *betul ke spelling tuh?* and lebih bahaya adalah HIV Aids. Fuh dasyat jugak rupenye kebahayaan fish spa ni yea. Baru nk try kena gigit-gigit kaki. Hehe.


Tapi bila difikirkan betul lah. Kita tak tahu sape yang terdahulu pergi fish spa tu kan. Bila kaki dah direndam dalam air then ikan-ikan akan gigit gigit manja kaki kita. Mereka akan memakan sel-sel kulit mati di kaki kita. Comel jek kan. Tapi berbahaya. Ouch. Bukan salah ikan tu sebab makan kulit org berpenyakit pun still x mati ok. Itu namanya antibody ikan-ikan tu kuat! Hehe.


Ada jugak orang yang masuk rendam satu badan dalam kolam yang ada ikan-ikan ni. Errr korang tak geli ke? Mesti rasa geli-geli kan ikan tu cium cium badan korang. Kalau takat kaki boleh lagi lah kot tp untuk satu badan oh no no no. So niat nk mencuba fish spa ni terpaksalah dibatalkan. Kalau xnak batalkan, kena la tanggung risiko sendiri kan. Orang dah kasi tahu kita bikin tak tahu aja. Hish. Senang-senang buat je fish spa kat rumah sendiri. Tak payah nak share-share dgn org luar and dijamin selamat dr jangkitan penyakit! Hiks :)


19 comments:

nadira shahid said...

ye ke? penah buat sekali, tapi sekor ikan pun tak gigit *rugi duit NS* tapi naseb baik, kalau tak tetibe ade penyakit disebabkan ikan2 comel nih ;p

Amiera Hilton said...

@nadhira : yups. tu lah psl comel tp bahaya gk rupenye. hehe

msredcheesecake said...

woit miera...
kak izazatul, dtg la blog baru akak.

geli geli la main ikan ni.kalu try mesti akak tergelak2 sbb geli...eee...

Amiera Hilton said...

@mrsredcheesecake : hi kak. :)

Redbloodsnow said...

zie tak nah buat fish spa taw. takde geng nk buat..hehehe :D

Amiera Hilton said...

@redbloodsnow : hehe akak dgn miera same lah. xpnh buat sbb xde geng n xde org ajak try. huhu

zippo miller said...

ikan dlm pic tu kire comel lagi, ni kat semban salah satu shopping cmplx die , tokey cha ya nun alip ni dok letak ikan besar2, ni dah bukan perawatan lagi ni, ni dah nk kasi ikan makan kaki pesakit wakakak

Amiera Hilton said...

@zippo : owh ada jugak eh fish spa org letak ikan besar2? ish lg menakutkan. xbuat pun xpe la..huhu

zippo miller said...

ade, gemok2, ingat nak bawak pancing, nak try memancing..

zieha hisham said...

halamak , zieha pon outdated nie .
baru mengetahui hehe . thankss =)

Amiera Hilton said...

@zippo : ahahah ada pulak cmtu. pastu mkn lah ikan yg dah mkn kaki2 org tu..huhu :P

@zieha : owh ada geng rupenye..ingtkan miera sorg je..hehe

.:Azwany Razak:. said...

Naseb baek x g cube lagik.. tapi geli gak sbnarnye nk bgi ikan2 comel tue cium2 kaki kite kan.. hehehe... Kalau wany konfem melompat.. hahaha

Abang Stalker said...

rs2 blh dtgkn syphilis x? :P

AdiaLuze said...

Waaaahh ... Takutnyeee .. TAkmo la wat fish spa ni .. Nanti niat nak kasi ubat penyakit bertuko plak jadi dapat penyakit ... Eeeiii .. Takmo,takmo ...

Kek Lapis II said...

hah..yg pertame nk ckp padan muke jgn ingt tukang ambik pic x kene lah tepung kan...kakakakakaka...x suke lah mandi bnyak x..

yg kedua ha 2 lah ingt akk main2 ker??? ari 2 nyaris2 nk g try tau,..mujur mase nk g try 2 akk dapat info nie..tpi dah lame lah weiii...

Amiera Hilton said...

@azwany : hehehe..miera pun geli. cmne ntah rasa kan..

@AS : alah lupe la nk check utk abg stalker. huhu :P

@adialuze : hehe. tau xpe..nk cri penawar g jumpe penyakit pulak. haih

@keklapis : werkk! pdn muke :P

puteri ain said...

pernah try sekali..tp masa tu tak tahu la bnde ni bahaya..adoii

Atiey said...

mummy geli buar benda nie..tgk ikan merayap kat kaki..huhu

Amiera Hilton said...

@puteri ain : huhu..xpe xpe bila dah tahu ni xyah buat la yea. hehe

@atiey : sis pernah buat eh? heh