Tuesday, February 22, 2011

tips tukar tayar pancit utk perempuan

gambar sekadar hiasan

Gosh! How come boleh lupa nak post pasal ni. Padahal since two weeks ago it happened, dah mark "aku nak share pasal ni dalam blog". Tapi? Hari ni baru ku blog kan. Huhu. Memandangkan last two weeks (kalau xsilap ingatan ingat-ingat lupa aku ni) tayar kereta aku pancit lorh. I dunno when and why, tup tup bangun tido nak pegi kerja Pokcik Nuar memanggil-manggil aku bagitahu tayar kereta aku pancit. Oh men..! Dalam otak aku masa tu takde ape yang aku fikir dah selain "Macam mana aku nak settlekan prob ni??Aku tak pandai bab-bab ni". Luckily, Pokcik Nuar dgn baik hati nya mintak kunci kereta from me and he helped me menukar tayar pancit tersebut. Thanks sesangat Pokcik Nuar. Kalau takde Pokcik pagi tu, tak tahu la kat mane Miera nak berharap. Cewah.


Oh aku tak snap kan pic tayar kereta aku yang dah ditukar kpd tayar spare memandangkan tayar spare tu sangat lah tak menarik perhatian aku. Tak cun langsung hoi! Sudah lah kecik cinonet je, dah tu rim nye pulak hitam legam bulat sesaje. Malu ai rasa bila stop kat trafic light lama-lama nak-nak lagi bila kereta sebelah si abang handsome yang bawak kereta Honda Type-R. Muehaha :P


Should go straight to workshop actually. Sebab tayar spare yang ditukar tu sepatutnya tak boleh bawak pegi jauh-jauh. And sepatutnya TAK BOLEH DRIVE LAJU-LAJU. Tayar spare ni angin dia x sama dgn angin dlm tayar lain and ada had lajunya yang tersendiri. Aku selamber drive tekan minyak sampai 90/km. Langgar lubang sekali tu aku rasa macam tayar lari sikit. Patutlah. Mane ku tahu kan. Sampai office baru tahu. Hikhik. And tayar spare ni tak boleh sesuke hati nak bawak pegi drive lama-lama jauh-jauh bagai. Kalau boleh pakai kejap je semata-mata untuk ke workshop lagi bagus. Hebat aku sekarang tahu semua pasal ni. Macam berkawan dgn mekanik je. Haha. Orang cakap bagitahu aku, aku bagitahu la kt korang pulak. Tak baik tau kedekut ilmu.


Makanya, kerja aku ambik half day. Since that day aku berpindah-randah. Harus amek half day utk settlekan barang-barang yang berlambak macam 2 orang guna pakai tu. Balik kerja, straight away go to workshop yang dekat office je. Oh as a perempuan, aku sangat benci gila pergi ke workshop. And sebetulnya before pegi workshop tu aku dah banyak-banyak berdoa dalam hati mintak-mintak takde orang lain kt workshop tu kecuali aku and mekanik2 je. Tapi malangnya, that time ramai hoi orang kt sana. Jantan-jantan semua. Aku sorang-sorang bunga ki situ. Berdiri nak dekat stengah jam. Bukan takde sedia kerusi utk customer duduk, tapi dekat situ pon ada dua orang guys tengah duduk tunggu kereta dia repair. Memang tak lah kan. And aku sangat annoying dengan mamat-mamat yang cuba tegur or perli aku tapi gayanya macam bercakap dgn tiang. Please lah der, gentleman boleh tak?


Done tukar balik tayar spare kpd tayar asal, aku blah. Lega yang amat. Hehe. So, ringkasan tips yang aku cuba nak share kan dalam kisah aku ni adalah :
  • Jika tayar pancit, jangan panik. Keluarkan tayar spare and peralatan-peralatan tukar tayar yang diperlukan.
  • Jack kereta anda utk meninggikan paras tayar agar mudah utk ditukar.
  • Tukar tayar kereta dan pastikan nut/skru ditutup rapat dan kemas.
  • Pandu secara perlahan sehingga sampai ke bengkel untuk check tayar yg pancit tadi and tukar semula kpd tayar asal.
  • Last, dah boleh pegi dating dgn happy. Haha.

p/s : Ayat bersepah. Sadis betol. Sorry kalau-kalau ada info yg salah cz Im writing base on pengalaman sahaja. Hikhik

4 comments:

shilazizi said...

hai miera,
i pernah ada experience on punctured tyre.. tukar sendiri woo...lelaki lalu pun tengok je macam pelik agaknya perempuan tukar tayar kereta. xsemestinya lelaki je boleh buat bab2 kereta ni.

Noraini Mohd Zain said...

yunk.. memandangkan mg dah tuko lagu kat blog kan.. aku nk gunalah lagu kerna ku syg kamu tu.. hehe.. aku suka sgt lagu tu.. ok??

Amiera Hilton said...

@Shilazizi : yeah? bagusnyee awak boleh tukar tayar sendiri. nak kena menuntut ni. hehe. yelah, pmpuan pon boleh buat kot keje laki. see the leg la.. hehe :P

@Nor : hahah. guna je la yang. lagu tu bkn copyright aku pon. huhu

Noraini Mohd Zain said...

haha tq mirah.. aku dah guna.. ske2..