Tuesday, November 9, 2010

ganu vs key ell

ngehee..kawan-kawan..
jom kita belajar bahasa tganu nak?
dont worry i'll give u the meaning k.
hahaa.ni aku copy dr note from fee bee ya.
contoh2 pembawakan semangat tganu tu ke kl.
so dah cmpur2 bahasa tganu and kl.
mmg lah pening org2 kl kan.haha
checkitdout!

1.Semalam tidur dok pasang ubat nyamak.Habis meroh-meroh badan kena kentit nyamak
Smlm aku tidur x pasang ubt nyamuk.bdn dah merah2 sbb kena ggt nyamuk :P

2.Eeee...banyaknya nyamak.Beberong
Eeee..banyaknye nyamuk..
*beberong refer to betapa banyaknye nyamuk tu*

3.Banyaknya... pasu kat sini.Bercotet aret.
Banyaknye pasu-pasu kat sini..sana satu sini satu ada.

4.Nak fotostat kertas ni dua helai.Nak selalu
Nak fotostat kertas ni dua helai.nak sekarang jugak :)

5.Saje je nak gerak sampah ni.Daun-daun berkuban anyaa.

Saje je nk sapu smpah ni..banyak sgt daun2 bersepah.

6.Aku pelankun dengan centon ni karang,bengkok combon muka.
Aku baling bekas ni kan, bengkak muka.

7.Kenapa tak royak aku awal-awal?sentok karun pa..
Kenapa tak bagitau awal2?terkejut aku.

8.Cuba buat lari baldi tu sekejap.
Tolong alih baldi tu kejap. :)

9.Dahi aku bincut terlanggar pintu
Dahi aku benjol sebab terlanggar pintu.

10.Masam reban mempelan ini.
Masam gile buah mempelam/magga ni
*reban disini refer to masam gila yee..bukan reban ayam tuh* :P

11.Kak,keropok singget,buat samah-samah.
Kak, nak beli keropok seringgit.tapi nak 50sen 50sen yee.. *samah =50sen*

12.Sorry,i tak sengeleng lalu kat sini.
Sorry,i tak sengaja lalu kt sini.

13.Awak,tolon beli Meggi, belan-belan awak pergi kedai.

Awak, alang2 awak dah pegi kedai tu tlg belikn meggi utk sy. *belan-belan mean alang2*

14.Engkau nak ke takmboh?
Engkau nak ke tak nak?

15.Awak,cokelat ni sedap.Nak cuba sutir?
Awak, cokelat/gula-gula ni sedap.nak cuba sebiji?

16.Abang,air kelapa satu."Air nya xde la dik,tak dan nak kerabat".

Abang, air kelapa satu. "Air nye xde la dik, tak sempat nak panjat".


sumber inspirasi : facebook kepunyaan MissDibo Diibodibodi

2 comments:

~♥ Mawar ♥~ said...

ada jugak ye.. kalo kat fb, ada note psl ni gax tapi kelantan ke kl.. isi ayat sama je.. :)

Amiera Hilton said...

mawar : ohh ye ke..xtau yg tu sbb xpnh jumpe version kelantan punye..tp mesti lg best bahasanye..hehehe :)